Zdravotnická technika budoucnosti: Elektronika připravená na 40 let namáčení v Savu
poweredbyexperts

Zdravotnická technika budoucnosti: Elektronika připravená na 40 let namáčení v Savu

Když se řekne nemocniční lůžko, představíte si prostě postel, že? Jenomže tak to už dávno není! V moderních hi-tech lůžkách je zabudovaná celá řada senzorů, automatických systémů a jiných vychytávek, které výrazně ulehčují život pacientovi i lékařům a sestrám. Zajímá vás, co všechno takové lůžko umí? Zeptali jsme se  manažera rozvoje společnosti LINET Radana Picka.

Jak vypadá takové moderní lůžko?

V první řadě je opatřeno kolečky a brzdami, dokonce i automatickou brzdou, má zvedací zádový a prostřední díl, díky čemuž mají pacienti pohodlí. Důležité jsou také postranice, které chrání pacienty před pády a lékařům a sestrám nepřekážejí, protože je mohou spustit dolů. Pacienti si také mohou při slézání jednoduše nastavit lůžko do nejnižší možné polohy, lékař nebo sestřička je pak stejně jednoduše mohou posunout výš, aby na pacienta bez hlubokého předklonu dosáhli. Lůžko lze také například podle výšky pacienta prodloužit. K tomu dokáže udělat také tzv. trendelenburgovu a antitrendelenburgovu polohu, laterální náklon nebo kardiacké křeslo, což pomáhá optimalizovat výkon plic i oběhové soustavy pacienta.

Zároveň lůžko musí poznat, kdy do nějakého tlačítka omylem drknete loktem a kdy ho opravdu chcete zmáčknout. Z tohoto důvodu jsou v něm procesory, které sledují, jestli je všechno v pořádku. Myslíme na bezpečnost i v drobnostech, proto lůžka například pacientům svítí pod nohy, když slézají. Naše společnost vyrábí i další doplňky, například matrace, které pomáhají snižovat množství proleženin. Těch funkcí je skutečně celá řada.

LINET

Společnost LINET je předním světovým výrobcem nemocničních a pečovatelských lůžek a technologickým lídrem v jejich vývoji. Sídlí v Želevčicích u Slaného a ročně vyrobí přes 40 tisíc chytrých lůžek. Studentům zejména technických a ekonomických oborů nabízí společnost mentoringový program, díky němuž se mohou podílet na reálných projektech nebo spolupracovat na diplomových a bakalářských pracích. Pro čerstvé absolventy je připraven trainee program.

Lůžka také pomocí smart technologií a propojení odesílají informace do informačního systému nemocnice, je to tak?

Ano, komunikační modul s vlastním procesorem, který v lůžkách máme, umožňuje posílat, cokoli je potřeba. Senzorů, které informace sbírají, je v každém lůžku několik desítek. Nemocnice si mohou samy nastavit, co bude na kterém lůžku sledováno. Pokud z něj například pacient může slézt, není potřeba sledovat, zda na lůžku je, nebo není a jestli má zvednuté postranice. Opačná situace ale nastává u pacientů, kteří z lůžka slézt nesmějí. Sestry si proto nastaví, co na kterém lůžku potřebují sledovat, a ty údaje jsou jim následně posílané třeba na mobilní telefon.

Foto: Studenta

To skutečně hodně ulehčuje práci sester. Jak jinak ještě lůžko dovede pomoct?

Vyrábíme lůžka s pátým výsuvným kolečkem s pohonem, takže se lépe přemisťují, a zároveň se například nestane, že by lůžko ujelo někam na stranu, ale drží směr. Jsou také velice odolná a vyrobená tak, aby se dala snadno čistit, což také pečlivě testujeme. Představte si to tak, že je můžete třeba dvakrát týdně po dobu čtyřiceti let máčet v Savu, a přesto nevyblednou a do ovládací elektroniky také nic nezateče.

V některých případech zdravotní stav pacienta neumožňuje, aby z lůžka slezl. Nabízíme proto například modely s automatickými integrovanými váhami i takové, do kterých lze vložit rentgenovou kazetu, nasměrovat ji přesně pod pacienta a poté ho můžete pomocí C-ramena přímo na lůžku zrentgenovat.

Zní to jako z nějaké sci-fi, a přece je to už dnes realita. Jak by tedy podle vás mohla taková chytrá lůžka vypadat v budoucnu, máte představu?

Dovedu si představit, že budou dohlížet na rekonvalescenci. Myslím si totiž, že zvládnou bezkontaktně a neinvazivně měřit čím dál víc věcí. Člověk si tak bude moct lůžko zapůjčit, my mu ho dovezeme a on bude místo tří neděl v nemocnici ležet v pohodlí doma a lékaři budou jen na dálku monitorovat, zda je vše v pořádku.

Text: Kristýna Dolejšová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější